_edited.jpg)
ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ - ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Στη συμβουλευτική διαδικασία, το άτομο με τη βοήθεια του θεραπευτή επιδιώκει να διερευνήσει τους τρόπους εκείνους που θα το βοηθήσουν να διαχειρισθεί πιο λειτουργικά τα ζητήματα που το απασχολούν. Ο θεραπευτής, ανάλογα με το αίτημα του συμβουλευόμενου, είναι να δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο μέσα στο οποίο το άτομο θα μπορέσει να αντιληφθεί και να εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του σε σχέση με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, αλλά και να εντοπίσει τα δυνατά του σημεία και τις εναλλακτικές οπτικές, που θα τον ενθαρρύνουν να κάνει τις αλλαγές που επιθυμεί.
Στην ψυχοθεραπεία, κύριο παράγοντα αποτελεί η θεραπευτική σχέση μεταξύ θεραπευόμενου και θεραπευτή. Μέσα από τη σχέση αυτή, ανοίγονται σταδιακά και εξελικτικά εκείνα τα θέματα που δημιουργούν δυσκολίες και περιορισμούς στο άτομο. Πραγματοποιούνται συνδέσεις του τώρα με το παρελθόν και την ιστορία του, και συμπορευόμενοι σε αυτό το «ταξίδι», το άτομο ενθαρρύνεται στο να αναδιατυπώσει την προσωπική του εμπειρία με τρόπο που να έχει νόημα για τον ίδιο, να φωτίσει κάθε πλευρά του εαυτού του, να ενδυναμώσει τις «φωνές» εκείνες που θα τον βοηθήσουν να νιώθει καλύτερα με τον ίδιο, τις σχέσεις του, τις αποφάσεις του και τη ζωή του.
Η συχνότητα και η διάρκεια των συνεδριών ορίζεται από κοινού με την θεραπεύτρια, και ανάλογα με τις ανάγκες του θεραπευόμενου και του αιτήματός του.
Η διάρκεια συνεδρίας είναι 50’.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ
Κάθε ζευγάρι αποτελεί στην ουσία τη συνύπαρξη δύο ανθρώπων που καλούνται να συνταιριάξουν όλα εκείνα που καθένας από τους δύο έχει μάθει για το τι σημαίνει αυτό το συνταίριασμα. Καθένας από τους δύο προέρχεται από μια διαφορετική οικογένεια, έχει διαφορετικές εγγραφές για το πώς συνδέεται με τον/την σύντροφό του, και πιθανόν αυτές οι διαφορές να δημιουργήσουν δυσκολίες στην επικοινωνία και τη συμβίωση. Το ζευγάρι καλείται να διαπραγματευτεί τις προσδοκίες, επιθυμίες και ανάγκες που βιώνει στη σχέση του, αλλά και τις αλλαγές και τα διάφορα γεγονότα και θέματα που μπορεί να προκύψουν κατά την κοινή τους πορεία.
Η θεραπεία ζεύγους απευθύνεται σε ζευγάρια που αντιμετωπίζουν δυσκολίες (τρόπο επικοινωνίας, ζητήματα γονεϊκότητας, χωρισμός, κα), η συνεδρία διεξάγεται πάντα με την ταυτόχρονη παρουσία και των δύο, διαρκεί 60 λεπτά, και η συχνότητά της είναι ανά 15 μέρες. Η διάρκεια της θεραπείας ορίζεται ανάλογα με το αίτημα και τις ανάγκες του ζευγαριού.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η οικογενειακή θεραπεία απευθύνεται σε οικογένειες οποιασδήποτε μορφής, που επιθυμούν να διερευνήσουν τους τρόπους με τους οποίους αλληλεπιδρούν και συνυπάρχουν, να εντοπίσουν τα δυσλειτουργικά μοτίβα επικοινωνίας τους, να δουν τους ρόλους που κατέχουν μέσα σε αυτή και να διαχειρισθούν σημαντικά γεγονότα της κοινής τους ζωής. Καθώς η συμβίωση των μελών μιας οικογένειας δεν είναι πάντα εύκολη, μέσα από τις συνεδρίες, ο θεραπευτής καλείται να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στα μέλη να μιλήσουν ανοιχτά για εκείνα που τους δυσκολεύουν και να ακουστούν. Στόχος είναι πάντα να δημιουργηθούν πιο λειτουργικοί δίαυλοι συναισθηματικής επικοινωνίας ανάμεσα σε γονείς και παιδιά ώστε η οικογένεια να αποτελεί για όλους ένα ασφαλές πλαίσιο ανάπτυξης και προσωπικής εξέλιξης.
Οι οικογενειακές συνεδρίες είναι συχνότερα βραχύχρονες, διαρκούν 60 λεπτά, και μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε αυτόνομες, είτε ως μέρος της ατομικής θεραπείας όταν και αν ο θεραπευόμενος το κρίνει βοηθητικό για τη θεραπευτική διαδικασία.

ΟΜΑΔΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κατά την ομαδική θεραπεία, το άτομο μπορεί να λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται ώστε να διαχειρισθεί τα θέματα εκείνα που το απασχολούν. Η ομάδα λειτουργεί ως ένας «μικρόκοσμος» και ταυτόχρονα ένα υποστηρικτικό δίκτυο ανθρώπων μέσα στον οποίο τα μέλη συνδέονται και αλληλεπιδρούν με ασφάλεια, αποδοχή και σεβασμό. Το κάθε μέλος επωφελείται από τον πλούτο των οπτικών που τα άλλα μέλη έχουν να προσφέρουν, από το αίσθημα ταύτισης αλλά και διαφοροποίησης από τους άλλους, ταυτόχρονα όμως και το κάθε μέλος έχει την ευκαιρία να προσφέρει κι εκείνο προς την ομάδα τη δική του οπτική, εμπειρία και υποστήριξη μέσα από τη συμμετοχή του. Τα θέματα αλλά κυρίως οι σχέσεις και οι δυναμικές που αναπτύσσονται μεταξύ των μελών αξιοποιούνται από τους θεραπευτές, καθώς το πώς συνδεόμαστε σε μια ομάδα προβάλει τους τρόπους εκείνους που συνδεόμαστε με τους ανθρώπους και έξω από αυτή.
Ο θεραπευόμενος που μπορεί να ενταχθεί σε ομάδα θεραπεία, έχει ήδη πραγματοποιήσει ατομικές συνεδρίες με τη θεραπεύτρια, η είσοδός του αποτελεί θέμα διαπραγμάτευσης μεταξύ τους και η τελική απόφαση είναι πάντα του θεραπευόμενου.
Την ομάδα θεραπείας συντονίζουν συχνότερα δύο θεραπευτές, έχει εβδομαδιαία συχνότητα και η διάρκειά της είναι 2 ώρες την κάθε φορά.

Συνεδρίες μέσω Skype
Οι συνεδρίες μέσω διαδικτύου (Skype) πραγματοποιούνται στις περιπτώσεις εκείνες όπου το άτομο για πρακτικούς λόγους δεν έχει τη δυνατότητα να παρευρίσκεται σε μια πρόσωπο με πρόσωπο συνθήκη με τον θεραπευτή. Αυτοί οι λόγοι αφορούν σοβαρά θέματα υγείας ή και διαμονή του ατόμου στο εξωτερικό. Καθώς η επαφή και η σχέση μέσω Skype δεν υποκαθιστά την φυσική παρουσία, προτείνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, έστω και κατά διαστήματα, να πραγματοποιείται κάποια συνεδρία από κοντά. Όλα αυτά συζητούνται από την πρώτη κιόλας επαφή και ορίζονται από κοινού και κατά περίπτωση.
Η διάρκεια της συνεδρίας είναι 60λεπτά και η συχνότητα και η διάρκεια ορίζονται από κοινού ανάλογα με το αίτημα και τις ανάγκες του θεραπευόμενου.